+359 888 567 783
+359 877 344 559
i-investestate@abv.bg
Търсене на имот
Глобалният пазар на имоти се клатушка по пътя към възстановяване

Според някои анализатори все още е рано да се говори за глобално възстановяване поради редица негативни фактори, които все още притискат сектора

Глобалният пазар на имоти се клатушка по пътя към възстановяванеПазарът на бизнес имоти се намира в процес на глобално възстановяване през 2011 г., което протича с множество различия в темповете и естеството в различните региони. Секторът, който вече изплува от сянката на рецесията, е подложен под ударите на икономически натиск, съпроводен от редица проблеми по отношение на рефинансиране и търсене, пише Ройтерс.

Инвеститорите на световните пазари се завърнаха в сектора през 2011 г., като наляха големи обеми от капитали на развиващите се пазари, пораждайки страхове за прегряване. Наред с това те се насочват към първокласни активи на ключови пазари като САЩ и редица европейски градове, с което търсенето бързо задмина предлагането.

Върху перспективите за възстановяване обаче все още стои сянката на несигурността, породена от плановете на банките за продажба на проблемните активи, която се забелязва и от двете страни на Океана.

Сред основните опасения на инвеститорите е и пропастта относно финансирането в сектора, която от DTZ оценяват на 2020 млрд. долара, докато редица застрахователни компании, пенсионни фондове и други институции стъпват на кредитния пазар, заемайки мястото на водещите банки.

Първокласните офис и търговски активи във Великобритания, Франция и Германия остават цел на инвеститорите, преследващи наемна възвръщаемост, което даде основание на някои предприемачи да възобновят работата по замразени проекти и да се възползват от очаквания икономически ръст.

Инвеститорите се насочват и към Испания, която се приближава до дъното на икономическия цикъл, докато други предприемачи обръщат поглед към новите пазари в Европа, залагайки, че икономическия ръст ще им предложи висока възвръщаемост.

Азия води процеса

Глобалното възстановяване според много специалисти ще бъде водено от развиващите се пазари в Азия и най-вече Китай, чиято положителна икономическа перспектива и растящи стойности на имотите привличат инвеститорите, търсещи изгодни сделки.

Капиталовите стойности на някои от най-големите офис пазари в Азия растат с 20% на година в сравнение с 9% в САЩ и 3% в Европа, коментира Кевин Стенли, изпълнителен директор на CB Richard Ellis (CBRE).

В момента големият въпрос е дали азиатските пазари на имоти започват да прегряват.

Наскоро Standard & Poor понижи перспективата за пазара на имоти в Китай от стабилна на негативна, предвид потенциално регулаторно затягане, което може да доведе до срив на цените на имотите.

За сметка на това в САЩ инвеститорите са все по-оптимистични, че потопеният от рецесията пазар на бизнес имоти най-накрая започва да изплува, след като редица знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон бяха наскоро продадени на високи цени.

Въпреки това някои анализатори предупреждават, че е все още прекалено рано да се чества възстановяването, тъй като все още натискът върху цените на имотите остава и е малко вероятно те да се повишат преди значително да се подобри общата икономика.

Подобно на Европа, САЩ също са изправени пред проблема с привличането на капитал навреме, за да се посрещнат крайните срокове по матуритета на кредитите към пазара на бизнес имоти, чиято обща стойност е 952 млрд. долара и които може да доведат до още фалити на банки в случай, че не могат да бъдат рефинансирани в срок.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
20/06/2011 09:42:26Имунизирани ли са България и Румъния срещу финансовите проблеми на Гърция?
Финансовата група Nomura разглежда сценариите, при които обвързаността с гръцкия банков сектор би могла да се превърне в проблем за двете страни Защо дълговата криза в Гърция, при която местните банки са в опасност, не се пренася и в останалите развиващи се икономики на Стария континент, където е пълно с експози...
20/06/2011 09:35:46Витошка четвърта по спад на наемите в Европа
Наемите на търговски обекти на столичния булевард са паднали с 13,33% за последната година Наемите на търговски обекти на столичния булевард „Витоша“ са сред тези, които са отчели най-голям спад в Европа през последната година, на фона на тенденция за възстановяване на глобалния пазар, се казва в ана...
20/06/2011 09:25:46Все повече международни търговци гледат към Европа
Наред с експанзията търговците все повече разчитат на електронната търговия за по-широко покритие на даден пазар Расте броят на американските търговци, които обръщат поглед към Великобритания и континентална Европа. Това е казал Питър Голд, директор Трансгранична търговия в консултантската компания CB Richard El...
20/06/2011 09:20:18Промишленото строителство в ЦИЕ се измества към регионалните центрове
В ЦИЕ регионалните пазари по традиция имат по-силно застъпено индустриално производство от столиците, където търговията на дребно играе важна роля, обясняват консултанти Нарастващото промишлено производство и обвързаността му с регионалните пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) води до преместване на изгражд...
20/06/2011 09:18:59В Аржентина продават 4 млн. дка земеделска земя
Територията, през която минават три реки, е с площ три пъти по-голяма от Хонконг В Аржентина обявиха най-големия в историята на страната масив от земеделска земя, който излиза на пазара. Той се  продава от британски брокери, пише PropertyWire. Земята е с обща площ от 1 млн. акра (над 4 млн. дка) и се на...
banner
banner
banner
banner
banner